Χρειάζεσαι βοήθεια;

Επικοινώνησε μαζί μας και θα λύσουμε όλες τις απορίες σου

Εθιμα γαμου

Σύμφωνα με την παράδοση και το “πρωτόκολλο” ποιος πληρώνει λοιπόν τελικά τον λογαριασμό;

το νυφικό κρεβάτι

το πληρώνουν οι γονείς του γαμπρού, αν έχετε ήδη προφανώς δεν την αλλάζετε την κρεβατοκάμαρα.

Δύο μέρες πριν τον γάμο συγγενείς και φίλοι μαζεύονται στο σπίτι των μελλόνυμφων, ξαπλώνουν παιδάκια ως ένδειξη γονιμότητας, το κρεβάτι ξεστρωνεται απο τον γαμπρό τρείς φορές για να λύνονται όλα τα προβλήματα του ζευγαριού και στην συνέχεια, πετάνε χρήματα και ρύζι συμβολίζοντας έτσι την καλή ζωή, την ευημερία και την ευτυχία.

χρήματα στο παπούτσι

Το πληρώνει ο κουμπάρος, η κουμπάρα

Η νύφη καθώς δοκιμάζει τα γοβάκια τής, προσποιείται ότι δεν της κάνουν γιατί είναι στενά, τότε ο κουμπάρος αναγκάζεται να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη και να βάζει χαρτονομίσματα στον πάτο του παπουτσιού, ώσπου τελικά η νύφη να τον λυπηθεί και να δεχθεί πως πλέον η γόβα τής, της κάνει. Αυτό το έθιμο σημαίνει πως όσο πιο πολλά χρήματα τοποθετηθούν απο τον κουμπάρο, τόσο πιο ευτυχισμένη θα είναι η ζωή του ζευγαριού.

ονόματα στο παπούτσι της νύφης

Τα παπούτσια, το νυφικό και τα παρανυφάκια είναι έξοδα των γονιών του γαμπρού

Συνηθίζεται να γράφονται τα ονόματα όσων κοριτσιών είναι ακόμα ανύπαντρα στην σόλα τής δεξιάς γόβας τής νύφης. Και όποια ονόματα σβηστούν μέχρι το τέλος της βραδιάς, θα είναι οι επόμενες που θα παντρευτούν.

Μέλι με καρύδια 

Το γλυκό τής πεθεράς..

Ένα έθιμο που τείνει να εκλείψει .Μετά το μυστήριο, οι μητέρες του ζευγαριού τους περιμένουν στο σπίτι και τους δίνουν να φάνε μια κουταλιά μέλι με καρύδια, το οποίο συμβολίζει τις κοινές χαρές και λύπες που θα καλείται να αντιμετωπίσει το ζευγάρι μέσα στον γάμο του, καθότι το μέλι είναι γλυκό και η γεύση του καρυδιού πικρή.

•τα κουφέτα

Τα κουφέτα στην τσέπη του γαμπρού ή τα κουφέτα στον δίσκο με τα ποτήρια και τα στέφανα του γάμου, μοιράζονται στις ανύπαντρες γυναίκες μετά το μυστήριο. Και λέγεται πώς αν τα βάλεις κάτω από το μαξιλάρι σου, θα ονειρευτείς εκείνον που θα παντρευτείς.

Η αργοπορία της νύφης

Η αργοπορία τής νύφης στην εκκλησία..τι να πούμε για αυτό.. αποτελεί ένα κλασικό έθιμο το στήσιμο τού γαμπρού απο την νύφη, κάνοντας δύο και τρείς γύρους από την εκκλησία προτού κατέβει.

Οι λαμπάδες

Τις λαμπάδες, τα στέφανα, το δισκοπότηρο και τον στολισμό τής εκκλησίας είναι έξοδα του κουμπάρου

Οι δύο λαμπάδες που πλαισιώνουν το ιερό τραπέζι με το ευαγγέλιο, καίνε απο την αρχή ως το τέλος του μυστηρίου, συμβολίζοντας το φώς που θα φωτίζει τον δρόμο των νεόνυμφων στην νέα τους ζωή.

Οι βέρες

Τις βέρες τις πληρώνουν οι γονείς του γαμπρού.

Τα δαχτυλίδια χρησιμοποιούνται απο τα αρχαία χρόνια ως σύμβολο υπόσχεσης, δεσμού, εξουσίας και τιμής. Ο κύκλος είναι ένα σχήμα χωρίς αρχή και τέλος και συμβολίζει την αιωνιότητα. Στον γάμο και στην ένωση του ζευγαριού, συμβολίζει την αιώνια αγάπη.

Το ρύζι και τα ροδοπέταλα

Η ρίψη ρυζιού είναι μια γαμήλια παράδοση που διαρκεί στο Πέρασμα των χρόνων. Το ρύζι συμβολίζει τη γονιμότητα και την ευημερία. Η επιλογή του συγκεκριμένου δημητριακού έγινε στο παρελθόν λόγω του χαμηλού κόστους του.

Ανθοδέσμη

Η ανθοδέσμη ανήκει στα έξοδα πού θα κάνει το ζευγάρι. Το έθιμο της νυφικής ανθοδέσμης έρχεται απο παλιά όπου οι νύφες κρατούσαν ανθοδέσμες από διαφορετικά βότανα με ξεχωριστούς συμβολισμούς, όπως για παράδειγμα η αγνότητα, η γονιμότητα, η μακροζωία και πολλά άλλα.

Η νύφη μετά τον γάμο συνηθίζεται να πετάει την ανθοδέσμη στις ανύπαντρες και όπως λέει το έθιμο, οποια την πιάσει θα παντρευτεί μέσα στον χρόνο.

Αντίστοιχα έχουμε και το έθιμο της καλτσοδέτας ..ο γαμπρός βάζει την νύφη να καθίσει σε μια καρέκλα, της βγάζει την καλτσοδέτα και την πετάει στους εργένηδες!

Ταξίδι του μέλιτος

Σε αυτή την εποχή,δεν υπάρχει κανένας κανόνας σχετικά με ποιός πληρώνει το ταξίδι.

Παλαιότερα οι νιόπαντροι περνούσαν έναν ολόκληρο μήνα μόνοι τους, απολαμβάνοντας μεταξύ άλλων καί ένα ποτό φτιαγμένο από μέλι. Για αυτό και η περίοδος αυτή ονομάστηκε μήνας του μέλιτος.